De Stelling van Amsterdam


De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van het Nederlandse Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45forten en is aangelegd van 1880 tot 1920.

Primair was de Stelling van Amsterdam een waterlinie. In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. De vijand zou dan niet kunnen oprukken. Amsterdam zou fungeren als nationaal redoute, als het laatste bastion van Nederland. De aanleg van de Stelling van Amsterdam werd geregeld in deVestingwet van 1874.

De forten werden gesitueerd op plaatsen waar de waterlinie wordt doorkruist door dijken, wegen of spoorlijnen. Plaatsen waar het water diep genoeg was voor boten waren kwetsbaar, doordat de oprukkende vijand op die plaatsen niet door het water zou worden tegengehouden, zodat hij ook op deze plekken onder vuur genomen moest kunnen worden. In het militaire jargon stonden deze wegen etc. bekend als accessen.

Het gebied binnen de fortengordel was een redoute. Bij een oprukkende vijand zou het veldleger zich hierbinnen terugtrekken en met de aanwezige burgerbevolking stand houden tot hulp vanuit het buitenland Nederland zou bevrijden. Bij een vijandig beleg moest binnen de stelling voldoende voedsel, water, brandstof en militair materieel voorhanden zijn om het zes maanden vol te houden. Delen van de Haarlemmermeer en Beemster kwamen binnen de stelling te liggen om in de behoefte van weide- en landbouwgrond te voorzien. Er kwamen steenkooldepots en pakhuizen voor voedsel en graan zoals de graansilo Korthals Altes. In de Nieuwe Meer werd voldoende grondwater aangetroffen. Tussen 1901 en 1905 werden hier installaties opgericht om het water op te pompen en te zuiveren. Het Hemveld, langs het Noordzeekanaal, bood voldoende ruimte voor de Artillerie-Inrichtingen en er lagen twee kruitfabrieken binnen de stelling, De Oude Molen in Ouderkerk aan de Amstel en De Krijgsman in Muiden.t 

 


De foto's  zijn nog niet aan te klikken, vanwege de grote hoeveelheid afbeeldingen die nog verwerkt moeten worden.


Forten

Fort Hoofddorp

Fort Vijfhuizen

Fort de Waver

Fort aan de Drecht

Fort Abcoude

Fort Penningsveer

Forteiland IJmuiden

Fort Benoorden Spaarndam

Torenfort Weesp

Fort Aalsmeer


Dijken en batterijen

Geniedijk

Brug

Damsluis Zwanenburg

Voorpost Cruquius

Liniewal Spaarndam

Voorposten bij Spaarndam

Stuw in de geniedijk

Damsluis Vijfhuizen

Batterij aan de Sloterweg

Ondersteuning

Kruitfabriek

De Hem

Munitieopslag en kazerne Nieuwe Meer

Sectorpark Sloten; Afdeling munitie

Maak jouw eigen website met JouwWeb